joi, 25 decembrie 2014

Cărţi de suflet - Scrisoare de dragoste

Despre autorul Mihail Drumeş , aş putea scrie numai cuvinte de laudă ,însă am să încep prin a scris o scurtă biografie despre el .

Mihail Drumeș (n. Mihail V. Dumitrescu născut la data de 26 noiembrie 1901OhridMacedonia - d. 7 februarie 1982București) a fost un dramaturg, nuvelist, realizator de proză scurtă și romancier român, foarte popular în perioada interbelică.

A debut la revista Flamura în 1922, debut editorial cu volumul de nuvele și schițe Capcana in 1927. Între anii 1922 și 1924 Teatrul Național din Craiova îi înscrie în repertoriu piesa Rămășagul, dar nu vede lumina rampei. Este cronicar dramatic la ziarul Rampa din București pentru Teatrul Național din Craiova. În 1925 susține bacalaureatul la Colegiul Carol I din Craiova, unde a urmat ultimele două clase după ce întrerupsese studiile din cauza stagiului militar și a războiului. Între anii 1924 și 1928 este student la Facultatea de Filosofie și Litere a Universității din București.

Opere selective :

  • Capcana, 1927
  • Invitație la vals1936
  • Ioana d'Arc1937
  • Scrisoarea de dragoste1938
  • Elevul Dima dintr-a șaptea1946
  • Se revarsă apele1961.
  • Sfântul Părere1930, ediție definitivă Cazul Magheru1970
  • Arde Prahova1974 
  Din aceste capodopere literare, o să vorbesc despre " Scrisoarea de dragoste "   , o poveste impresionată dar cu un final trist .Romanul se împarte în 3 părţi : 


1 . "Un băiăt şi o fată se întălnesc, se iubesc şi se iau”;
2. “Puteau fi fericiţi toată viaţa, dar el, întâlnind o fată cu avere, se desparte de cea pe care o iubeşte”;
 3. “Dragostea călcată în picioare se răzbună, iar cel ce a greşit pierde totul”.

  Prima carte a romanului conţine 7 capitole, a doua carte 11 capitole , în final cea de-a treia carte: 6 capitole. Subcapitolele au titluri la fel de sugestive, daca le urmărim, putem să ne imaginam evoluţia pe actiuni şi personajele.Personajele principale sunt:Dinu Gherghel, Anda Brădeanu, Fam.Apelevianu,Bob Geamănu;

În prima carte  povestea  decurge firesc,pare a fi un jurnal,cei  doi protagonişti îşi destăinuie gândurile şi sentimentele fie prin intermediul scrisorilor către o terţă persoană, fie în propriul jurnal. Anda şi Dinu se întâlnesc în tren,discută , fără a avea curajul de aşi destănui identitatea. 
Din mărturiile lui Dinu, Anda părea a fi  “..o brunetă înaltă , subţire,aproape difană,cu o frumuseţe aproape perfectă....arăta proaspată şi fragedă aşa cum a zămislit-o natura ... cu un zâmbet sfielnic şi fecioresc ...”. În tren aceaştia poartă o discuţie neverosimilă, astfel el îşi capăta denumirea de Iwar ,având chiar şi o adresă  în mintea Andei care se gândea doar la el .

Din nou printr-o întâlnire a destinului  aceştia au facut cunoştiinţă , dar deşi cunoscând adevaratele nume , aceştia îşi spuneau tot pe numele de alint ,adică : Iwar şi Ghiocela.Au început să iasă la film, restaurante ,unde Iwar cerea tot timpul separeu.Ivar a vrut ca Anda sa fie a lui într-unul din separeurile cerute la restaurantul din Baneasa ,dar aceasta i-a “trântit” un pumn în nas de l-a podidit sângele şi apoi  a fugit .Era fericită ca a scăpat cu faţa curată.La restaurantele la care fusese cu Iwar ii cântase de mai multe ori un chitarist , care i-a intrat sub piele.Vestea că a murit de tuberculoza a zguduit-o ca un seism de gradul 9 .
   Întâmplător a  asistat la examenul de doctorat a lui Dinu Gherghel ,adică a fostului ei prieten , dar după întamplarea de la restaurat Anda nu a mai vrut o relaţie cu acesta.
  
 Dinu Gherghel şi-a facut anunţată vizita tocmai la ea acasă .A fost o mare surpriză pentru Anda.Maman i-a făcut o bună primire lui Dinu .Acesta a cerut-o pe Anda de soţie , dar asta nici nu a vrut să audă de aşa ceva.A fugit din sufragerie dupa ce l-a pus la punct pe Dinu spunând : „Eu nu mă mărit cu acest domn !”.

În cea de-a doua carte, Dinu cedează plăcerii fizice , şi o ia de soţie în condiţiile ei  ( dormitoare separate, pentru a nu-l plictisi cu preocupările şi tabieturile ei femeieşti, înţelegerea că atunci când nu se vor mai iubi să se despartă amiabil, fără ceartă , scandal sau minciuni ;).

Acestia au petrecut două săptamâni de vis în Italia.Anda constituia pentru el o surpriză ,fiindcă în fiecare zi apărea ca fiind alta ,cu însuşiri noi.

  Ocazia de a face carieră  vine nesperat, de la un fost coleg de şcoală, pe care l-a invidiat mereu, pentru originile şi averea sa.Acesta îi face o ofertă de nerefuzat, să devină secretarul unchiului sau, om bogat şi cu poziţie socială.Merge în Istambul în interes de afaceri , unde o întâlneşte pe fiica lui Apelevianu şi anume pe Cora.Dar acele interese de serviciu se transformă în interes personal ,plănuindu-şi să o cucerească pe Cora.
    
    Jebs, aşa cum o va alinta Dinu , se îndrăgosteşte fulgerător de acesta, şi este o bătălie câştigată  fără luptă, el nu trebuie decat să scape de soţie şi să se căsătorească din nou. Neavând curajul de a-i  spune adevărul Andei, plănuieste să scape de ea, aruncând-o în braţele altcuiva.Apelează la colegul Relu, să-i facă curte, să o amăgeasca si compromiţând-o, să îi dea soţului (aparent)înşelat, motive de divorţ. Relu se îndragosteşte de Anda,ea  află de intenţiile lui Dinu şi ii dă motiv de gelozie, îi acordă divorţul şi libertatea, fără a se uita în urmă, avertizându-l : ” ia seama!!! Ai sp ajungi rău, sărăc de tine, oricât te-ai lăfăi în bănet, oricât te-ai înălţa de sus…prea alergi după o năluca, ai să mă cauţi mult şi bine, dar să ştii că nu mă uit îndărăt!!! Nenorocirea pe care ţi-o faci singur doare mai mult.”
Moartea doamnei-maman (mama Andei),la apropiat pe Relu şi mai mult de ea.S-au hotărat să se căsătoreasca.
  
Dinu ajunge bogat, face carieră, calcă orice împotrivire a familiei, doar golul din suflet creşte pe măsură ce distanţa dintre el si fosta soţie se măreşte.Lovitura de graţie este căsătoria acesteia cu Relu, în acest punct realizează ca nu poate trăai fără ea, că poate mai au o şansă şi poate şi ea l-a iubit şi a suferit.

În cartea a treea ne întâlnim cu domnul Apelevianu care, pentru fericirea fiicei sale îi dă consimţământul de a o lua în căsătorie pe Cora . Aceştia merg într-o călătorie unde ,întâmplător Dinu citeşte o carte scrisă de însăşi Anda despre viaţa „lor” .
   
Mâna destinului face ca cele două cupluri să se întâlnească  la Montefiore.În grădina unui restaurant ,unde cele două cupluri stau la aceeaşi masă, Jebs află şi ea povestea celor doi;aceasta  realizează ca fericirea ei s-a clădit pe dorinta lui de parvenire , pe multe minciuni şi compromisuri. (”Toate fericirile se sprijină pe iluzii. Adevărul nu face altceva decât să sfâşie valul cu care se acoperă ochii ce nu vor să vadă realitatea”).
   Lucrurile devin stresante .Cei doi pun la cale un duel ,în care trebuie să moară unul dintre ei , pentru că celălălt să poată trăi liniştit.

 În final Jebs se sinucide,Dinu o urmează, refuzând să fie un înfrânt şi o victimă a propriilor greşeli, în urma lor rămâne doar întrebarea “pentru ce?” .Acesta se omoară cu revolverul de la Ghiocela.Anda are unele remuşcări şi unele întrebări la care nu găseşte răspuns(“ te-ai înşelat şi te-ai năruit în ţărână cu toată voinicia ta. Şi uite, lumea merge mai departe fără tine, aşa cum mergea şi înainte şi cum va merge întotdeauna, fără a se sinchisi de nimeni şi de nimic. Asta n-ai ştiut-o, Iwar? Pentru ce? Mereu mă întreb, pentru ce?!?”). Este hotărâtă să treacă peste toate aceste şi să îşi trăiască viaţa alături de soţul ei ,Relu.

Citate preferate :  

"Marile iubiri care ies din matca obişnuitului se rezolvă numai în moarte."

"Moartea, când vine, nu te întrebă dacă ţi-ai trăit bine viaţa. Indiferent dacă ai trăit-o bine sau rău, mult sau puţin, cu rost sau fără rost, trebuie s-o părăseşti. Şi acest act ireversibil e cea mai formidabilă grozăvie a existenţei noastre."

"Există câteodată în viaţa unui om o nevoie imperioasă de a fi sincer până la cruzime.

"Vezi ce repede poţi pierde o femeie? Bărbatul trebuie să ştie în primul rând cum să-şi păstreze femeia..."

"Preţul unei femei nu-l afli decât după ce o pierzi."





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Translate